www.quartermile.ws Forum
June 14, 2026, 08:15:10 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: e-mail: forum{et}quartermile.ws

Home   Help Search Login Register Chat  
Pages: [1]   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Author Topic: TD-koliko on moze na đire  (Read 4549 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vega
Rokie
*

« on: September 29, 2005, 11:05:48 PM »

Zanima me koliko bi se dalo,nakon olaksavanja svih rotirajučih dijelova,dignuit Tipa T.ds na đire bez da ima nekih posljedica za klipnajce i radilicu?Bi se mogo zavrtjet i do 6000 min-1 ili čak malo vise?Motor inace jako zivahno reagira na gas u odnosu na ostale TD-e njegovog doba i ubrzanja su mu stvarno jaka...dali bi se onda trebale promijenit i dizne iako ja mislim da nebi trebale...
Unaprijed hvala..
p.s. dali bi ista pomoglo i ugradnja turbine Garrett T3 serije
herman
Guest
« Reply #1 on: May 09, 2006, 04:36:01 PM »

Dizanjem okretaja ili vrtnjom kolko ide ćeš skurit turbinu dok ne kažeš keks. Vrtnja benzinca je nešto drugo, svjećica baci iskru i smjesa se trenutno zapali, dok se kod dizela smjesa samozapaljuje pod tlakom i izgara znatno sporije. Kod većih okretaja klip dođe u donju mrtvu točku, a smjesa još nije u potpunosti sagorjela. Time se plamen vraća kroz ispuh direkt u turbinu. Tako da se netrebaš čuditi budeš li ptebao mjenjati turbinu. Moja preporuka ti je da ga držiš do početka crvenog, a i nema ti ga smisla vrtiti jer se tako snaga gubi u višim okretajima. Nađi dijagrame na netu, nađi di ti je područje maksimalne snage i vozi ga u tom rasponu okretaja::
Što se tiče zamjene turbine, ukoliko se ne varam, na Tipu imaš KKK K16 i ako me pamćenje dobro služi, ta turbina ide do 1.6 BAR-a. Uz dovoljno goriva, ta snaga koju bi postigao bi bila dovoljna da skuriš motor u kratkom roku. Za svakodnevnu upotrebu, dizanje turbine sa 0.8 na 1.15 bara dobivaš oko 115 ks. Naravno uz to je potrebno i štelanje bosch pumpe. Ima konkretan primjer tog tuninga na Delti II 1.9 TDs, sa istim motorom kao u tvog Tipa. U galeriji je na Lancia forumu, a neradi nešto sad, tako da ti nemogu iskopirat link:tuzan:

[Edited on 9/5/0606 by herman]
Vega
Rokie
*

« Reply #2 on: May 20, 2006, 04:28:37 PM »

Hvala na trudu,ali proslo je vec mnogo od tog posta i mnogo toga se desilo u medjuvremenu! Sta se tice ubrizgavanja sve se da rijesiti! Predpaljenje se da tako fino ustelati na mojoj pumpi za sve rezime rada tako da je jako mala vjerojatnost na vecim okretajima da ce plamen ulaziti u turbinu, naravno to sve uz malo modificiranja sistema za predpaljenje i regulatora tlaka nafte!Samo stelanjem pumpe mogu dobiti 15-tak konja!Kao drugo snaga na turbo dieselima sa mehanickim bosch pumpama otpada na visokim rpm samo zato jer je pumpa blokirana na toliko i ne daje vise goriva nego sta je potrebno, a ja ju mogu otvoriti da daje toliko goriva da mi i na 6000 rpm daje nafte koliko zelim (ovo samo toeretski)...Da,na Tipu mi je trenutno kkk16 trim 50, dok prije mi mi je bila Garrett T25 isto trim 50!Ovu KKK vec 8 mj. vozim tako da mi je overboost 1.6 bar-a i nakakvi problemi sa motorom i turbinom!Ulje ne pije nigdje i cak u intercooleru ima tako malo ulja da je skoro neprimjetno tako da me nije strah za motor!
Ali ipak hvala na trudu i cijenim tvoj savjet jer si i jedini koji mi je odgovorio::
herman
Guest
« Reply #3 on: May 22, 2006, 12:40:28 AM »

Novi sam pa nisam prije vidio temu::
15 konja se nemože dobiti tek tako na bosch pumpi, da bi sagorilo svo gorivo koje ona da, treba i zrak. Bez zraka neide brže, više troši i dimi kao da je na parni pogon. More se povećati pritisak turbine. I tako se može u nedogled, konja kolko trebaš. Imaju i filmići sa Grobnika kako ide Delta II TD sa 115 ks.:smiley_abuv:
I snaga se na višim okretajima gubi zbog kuteva otvaranja/zatvaranja ventila. Sve se riješi novom bregastom.::
Pages: [1]   Go Up
  Send this topic  |  Print  

Jump to: