A sad ozbiljno ,
, trebao bi otici malo do Cimos ljevaonice u Rocu (kraj Buzeta u Istri) da vidiš zašto Garrettov turbo košta puno više nego ove kineske igrac;ke - škart u Cimosu na milijun komada (da, na milijun) može biti 3 komada maximalno, inace gube licencu za Garrett.
Cijeli proces je automatiziran - od taljenja sirovine do konacnog odlijevka - tamo naime rade iskljucivo aluminijska kucišta Garrettovih turbina za najnovije modele BMW,VW,Volvo;Saab, itd...uglavnom ljudska ruka tamo ne radi nikakve kriticne poslove gdje bi ljudski faktor mogao biti koban - radnici eventualno skidaju srh i bruse neke kozmeticke greške koje nastaju kao posljedica izvlacenja iz kalupa - tamo nisam vidio ekipu veselih kineza koji mašu okolo sa tubom ljepila i slažu precizno iz dva dijela jedno kucište....:kinez:
Da ne govorimo da se na tocno odredjenom broju komada u laboratoriju radi ultrazvucna kontrola odlijevka te konacni test gdje se tlaci kompresorsko kucište.
Kad se to završi onda kompresorska kucišta idu u Buzet na strojnu obradu na CNC strojevima na vrlo stroge tolerancije - strojevi se mjenjaju prakticki svake 3 godine a dodju milijune eura, samo da bi ostali "up-to-date" sa konkurencijom...bolesno...
Tek tada idu dalje negdje u Sloveniju mislim gdje se rade centralna kucišta (CHRA), pa onda u Francusku na konacno slaganje i balansiranje - nemoj me držati za rijec; za ovo zadnje...uglavnom samo zbroji troškove transporta koji predju dijelovi, pa ceš vidjeti da to nemože biti jeftino nikako...
Šta misliš , zašto ima samo 5-6 firmi koje rade turbopunjace - valjda postoji neki razlog inace bi ih svi radili pa bi ih mogao recimo naci u Getrou na policama kod blagajni:"dajte mi jedan "Winterfresh", šibice i onaj turbo dole, šta vam je ono,kineski hibrid T3/T4 ? S kuglicnim ležajima? E super, i jedan taj hibrid mi dajte, i ....ma u biti dajte mi još jedan , za auto od cure - uostalom stalno me davi da joj auto slabo vuce na uzbrdici!"
Šta kažete gdjo prodavacice, slucajno je u tijeku akcija "Budite pravi muškarac-ako kupite naša 2 hibridna T3/T4 turba, dobijete tri + gratis mali GT12 turbo za autic od klinca"?!?! Ma nemojte, što niste prije rekli..."

[Edited on 18-2-2006 by Bubba Zanetti]