www.quartermile.ws Forum
June 21, 2026, 01:37:42 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: e-mail: forum{et}quartermile.ws

Home   Help Search Login Register Chat  
Pages: [1] 2   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Author Topic: yugo - upgrade zadnjeg ovjesa ...  (Read 13597 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
turpija
Guest
« on: July 05, 2006, 07:36:06 PM »

Razmisljam si da probam prebaciti komplet prednji postroj odozada, znaci amortizere, opruge, diskove, balans stangu ... ali me muci par stvari, posto je straznji kraj dosta laksi (a pogotovo sto vjerovatno necu imati odozada nista, ni klupu) hoce li prednji amortizeri biti pretvrdi, i zbog opruga previsoko ... mogle bi se odpilati opruge, ali jel ima neko bolje rjesenje ...

Posto imam jos jednu kompletnu skoljku za dijelove mislio sam izrezati prednji dio blatobrana gdje se montira amortizer i prebaciti to odozada tako da bi bilo dosta mjesta i za oprugu, samim time sto je odozada sve ishrdjalo pa ionako moram to krpat, ovako bi ubio dvije muhe jednim udarcem Wink

jel netko vidio/radio tako nesta da me moze uputiti ? ... ili  odgovoriti od tog zahvata Wink
The Green Beast
Guest
« Reply #1 on: July 06, 2006, 10:28:56 AM »

Pod broj 1, zaboravi... i pod broj 2, jesam lli rekao, zaboravi obican

Zasto? Puno je razloga, jako puno...   ali kao prvi navesti cu da prednji amortizeri su upravljivi rotirajuci tip, dok ti to iza ne treba, znaci morao bi smisljati neke sisteme za fiksiranje pozicije kotaca, imho samo dodavanje problema tamo gdje ih najmanje trebas....

drugo, amortizeri i balans su proracunati za nosenje tezine motora i prednjeg dijela sasije gdje je koncetrirano oko 65 do 70 % tezine...   stavljanje istog trapa iza bi stvorilo probleme jer bi bio previse daleko tvrd.....  

Dalje, balans sipka sa svojim gumicama je vjecni izvor problema naprijed, i ne trebaju ti takve stvari x 2....

Vrlo jednostavno i efektivno rjesenje za iza je izvaditi vilice, dati ih preraditi sa PA6, tako da su lijepo tvrde, izbaciti zadnji list, na amortizere navariti nosace za opruge i ugraditi progresivne opruge na svaki amortizer posebno....  naravno ako se zeli i spustiti zadnji dio, odma das amortizere da im skrate vodilice i repariraju ih na tvrde.. u svakom slucaju to se mora jer se ne moze variti po amortizeru koji je pun ulja....   mora se prvo isprazniti....

Nakon toga je jedostavna stvar iza dodati sipku izmedu kapa amortizera i you're set to go....

E a za kape amortizera, ako su istrulile, onda je vrijeme da se izrezu zamjene iz debljeg ili po mogucnosti prokromskog lima...  i lijepo uvare unutra...   i onda si jednom zauvijek rijesio problem...  naravno onaj tko vari mora imati iskustva, ipak je to strukturalni dio auta....

To sta sam naveo je puno vremena i posla, ali u usporedbi s onime sto ti mislis raditi, to je sitinica. Da ne spominjem da stvarno ne znam sto ocekujes dobiti s prebacivanjem prednjeg trapa nazad...   mogu vidjeti samo par stvari a to su dodatni problemi sa balans sipkom, sa gumicama, i sa usmjeravanjem zadnjih kotaca. Da ne dodajem to da ne uopce pravilno prigusivalo....   E da, jos i ovo, zadnji trap ima bitno razlicitu geometriju od prednjeg..  nisam uopce siguran moze li se podesiti u tolikom rasponu da bi se dali i najosnovniji kutevi nastimati tako da sluzi za zadnji trap...    

Tako da ukratko...  losa ideja....
turpija
Guest
« Reply #2 on: July 06, 2006, 02:50:12 PM »

Originally posted by The Green Beast
Pod broj 1, zaboravi... i pod broj 2, jesam lli rekao, zaboravi obican

Zasto? Puno je razloga, jako puno...   ali kao prvi navesti cu da prednji amortizeri su upravljivi rotirajuci tip, dok ti to iza ne treba, znaci morao bi smisljati neke sisteme za fiksiranje pozicije kotaca, imho samo dodavanje problema tamo gdje ih najmanje trebas....

pa u principu to ne bi trebao biti neki veliki problem, samo fiksiram onaj komad sipke negdje na sasiju zajedno sa onom maticom i svime tako da se mogu tocno podesiti tockovi, a ne da ko cuko vuce guzu Wink

drugo, amortizeri i balans su proracunati za nosenje tezine motora i prednjeg dijela sasije gdje je koncetrirano oko 65 do 70 % tezine...   stavljanje istog trapa iza bi stvorilo probleme jer bi bio previse daleko tvrd.....  

Da to me i najvise brine, ali ne bi li bilo moguce zadnje amortizere omeksati, a prednje naravno jos otvrdnuti posto je plan da se auto spusta bar nekih 5cm ... moram se jos raspitati ko to radi u mom komšiluku i tako to ...
btw sada yugo stoji na panjevima i sa dosta stvari pocupano (blok i pola masine je jos unutri) straznji kraj mogu dici bez problema, a bogami prednji ni maknut ... a kakvi odnosi tezina ce biti kad se sve kompletira nemam pojma ...

Dalje, balans sipka sa svojim gumicama je vjecni izvor problema naprijed, i ne trebaju ti takve stvari x 2....

Jel mozes pojasniti ovo ... ne kuzim kakvih problema :zabezeknut:

Vrlo jednostavno i efektivno rjesenje za iza je izvaditi vilice, dati ih preraditi sa PA6, tako da su lijepo tvrde, izbaciti zadnji list, na amortizere navariti nosace za opruge i ugraditi progresivne opruge na svaki amortizer posebno....  naravno ako se zeli i spustiti zadnji dio, odma das amortizere da im skrate vodilice i repariraju ih na tvrde.. u svakom slucaju to se mora jer se ne moze variti po amortizeru koji je pun ulja....   mora se prvo isprazniti....

PA6 ? u biti shvatio sam da bi u ovom slucaju svaki tocak bio za sebe, bez lisnate opruge koja ujedno radi sto i balans stanga ?
a sto se amortizera tice, to sam i planirao ... skratit ih, al ko sto rekoh treba naci nekoga ko ce to odradit ... a za opruge sam cuo da ima majstora koji po narudzbi rade opruge kakve hoces, tvdoce duzine i tako to ... samo treba prvo skuzit kakve trebam Wink

Nakon toga je jedostavna stvar iza dodati sipku izmedu kapa amortizera i you're set to go....

E a za kape amortizera, ako su istrulile, onda je vrijeme da se izrezu zamjene iz debljeg ili po mogucnosti prokromskog lima...  i lijepo uvare unutra...   i onda si jednom zauvijek rijesio problem...  naravno onaj tko vari mora imati iskustva, ipak je to strukturalni dio auta....

To sta sam naveo je puno vremena i posla, ali u usporedbi s onime sto ti mislis raditi, to je sitinica. Da ne spominjem da stvarno ne znam sto ocekujes dobiti s prebacivanjem prednjeg trapa nazad...   mogu vidjeti samo par stvari a to su dodatni problemi sa balans sipkom, sa gumicama, i sa usmjeravanjem zadnjih kotaca. Da ne dodajem to da ne uopce pravilno prigusivalo....   E da, jos i ovo, zadnji trap ima bitno razlicitu geometriju od prednjeg..  nisam uopce siguran moze li se podesiti u tolikom rasponu da bi se dali i najosnovniji kutevi nastimati tako da sluzi za zadnji trap...    

Pa ja se nadam boljem ovjesu (ako sve uspije), a i diskove bi dobio iza tako da ako bi naprijed dospili neki diskici od una turba il tak nest vjerujem da bi dobro radilo ... a i ideja je ubaciti camber plates i naprijed i iza tako da se imam s cime igrat ... ma ono kad je bal neka je maskenbal Wink

A ovo sto spominjes geometriju zadnjeg trapa, pa nije li on u osnovi puno jednostavniji samim time sto nema zakretanja tockova tako da je  bitno da tocak nije u ni jednu stranu nakosen ? bar tako mislim ...

Tako da ukratko...  losa ideja....

Vidim, ozbiljno si shvatio onaj dio da me odgovoris od zahvata Wink
The Green Beast
Guest
« Reply #3 on: July 06, 2006, 03:30:17 PM »

Ok jedno po jedno....

Taj dio sto se tice montaze prihvata za letvu volana, to nije predvideno za tolike sile sa te strane kako bi bilo optereceno iza... moguce je da se iskrivi, pukne i sl...  jesi li razmisljao kako ces to pricvrstiti na sasiju, jer kada trap pocne ici gore dolje, mijenjati ce ti se nagib u odnosu na sasiju, i samim time kotac bi se okretao lagano nutra-van kako auto prelazi preko neravnina...bez obzira sto je duzina sipke konstantna...

Kada pocnes malo ozbiljnije radit motore i vozit ga zesce sa spustenim trapom mijenjat ces gumice mjesecno....one su pain in the a** i jednostavno ne podnose dobro takva opterecenja kojima ih izlazemo sa (pre)jakim motorima....   naravno svoju tvornicku namjenu obavljaju jako dobro...

Tocno, svaki kotac za sebe, to je neovisno vjesanje i daleko je bolje od bilo kakve lisnate opruge...  to da se ponasa kao balans sipka, i je tocno i nije.... uglavnom prenosi samo najgore osobine balans sipke... tako da kada se rijesis toga, auto ce biti puno stabilniji od iza i jednako tako udobniji...

Diskovi iza su nepotrebna igra potpuno.... yugo je jako lagan auto tako da uz dobre (citaj NOVE) sve komponente kocnica, auto staje kao ukopan bez ikakvih problema...   zbog vrlo male tezine zadnjeg dijela, niej potrebno diskove imati uopce...  80% uvijek inace kocis prednjim kocnicama kada se vozis....   a bubnjevi iza su cak i prejaki za svoju namjenu...zato i imaju regulator.

dalje, zator je izmedu prednje i zadnjeg trapa potpuno obrnuti....   da stavis samo tako prednji trap iza, dobio bi negativni sveukupni potisni kut vozila sta znaci da ne bi imao skoro uopce trakcije kod naglog ubrzavanja i kocenja... kod ulaska u zavoj mislim da bi se ponasao dosta nepredvidivo, ne znam, jer u biti nisam takve stuntove nikada izvodio...

Svaki dio trapa ima zator, nagib i usmjerenje.... ta tri uvjeta moraju biti ispunjena da korektno funkcionira....

Mozda se varam, ali cini mi se da si malo noviji u svemu ovom oko auta....  savjet, napravi kako treba iz prve a nemoj kasnije ispravljat propuste god dve... jednostavno i efektivno je uvijek najbolje....    tako da mozes poslije uzivati u voznji.....

Pusti se kerefeka i napravi sve kako treba iz prve...  da nekog smisla ima stavljati iza prednji trap, rekao bi ti, ali nema.... nikakvog....
turpija
Guest
« Reply #4 on: July 06, 2006, 06:03:52 PM »

Prilicno argumentalno ( i uspjesno ) me odgovaras od te avanture Wink
Jel zbilja kad malo bolje razmislim, diskovi stvarno nista nece raditi odozada, samo bi mogli komplicirat stvari posto bi morao staviti regulator pritiska naprijed - nazad, jel ce biti smjesno lagan odozada, a to mi je bila skoro glavna zvjezda vodilja ovog zahvata ... miša mu

al neka bolje da to saznam ovako nego nakon godinu dana rezanja yugica i gubljenja vremena Wink

Nego, jel postoji neki efikasni set (coiloveri?) da se da slozit za yuga ... krajnji rezultat bi htio da naravno auto kompletno bude nizi 5-6cm (kolko max smije uopce ? ) i naravno tvrdji ... ono sto si spominjo preradjivanje vilice u PA6 ... sta je to tocno ?
A ako se mogu srediti originalni amortizeri (otvrdnit, skratit) a da to funkcionira dobro, onda samo treba rjesiti krace opruge, i montiranje opruge odozada uopce ...

I da, ne varas se ... dosta sam noviji, ali to me do sada nije sprjecavalo Wink
The Green Beast
Guest
« Reply #5 on: July 06, 2006, 11:00:05 PM »

al neka bolje da to saznam ovako nego nakon godinu dana rezanja yugica i gubljenja vremena Wink

To je poanta svega sto kazem....

Nego, jel postoji neki efikasni set (coiloveri?) da se da slozit za yuga ... krajnji rezultat bi htio da naravno auto kompletno bude nizi 5-6cm (kolko max smije uopce ? ) i naravno tvrdji ... ono sto si spominjo preradjivanje vilice u PA6 ... sta je to tocno ?
A ako se mogu srediti originalni amortizeri (otvrdnit, skratit) a da to funkcionira dobro, onda samo treba rjesiti krace opruge, i montiranje opruge odozada uopce ...

Coilover mislim da bas i ne trebas...  trebas odrediti na koju visinu ga zelis spustiti i onda rezes na to....  5 cm nize je malo.. yugo prednji kraj moze ic dole do skoro 13....  a zadnji oko 10...  nakon toga pocinju struganja gume itd....  da prednji skreses 10 i zadnji 5 je dobro rjesenje i nece nis strugat...  uz neke razumne velicine guma....

PA6 je plastika za vilice... tako da se iz njih izbace gumeni seleni i stavi plastika...  bitno bolje vodenje guma i auta, daleko bolje drzanje i nema problema sa raspadanjem kao sto se guma raspadne nakon nekog vremena u selenima....  

Isto ide i za naprijed, u biti pogotovo tamo je preporucljivo zamijeniti gumu sa PA6....  da te ne davi to kasnije...

I to je tocno, originalni amortizeri se reparijaju na dvosmjerno i malo tvrde, sto u kombinaciji sa malo spustenim autom donosi jako veliko poboljsanje voznih karakteristika...  opruge nemoj rezat, jer to ne valja... puno razloga....   uglavnom treba nac neke od malo tezeg auta....  cca oko 1100 do 1200 kg negdje bi ti odgovarale....   koji ima slican raspored tezine naprijed/iza...   onda jos pogledat da stanu opruge na amortizere i naravno prevariti nosace tako da je visina auta ona koja ti je potrebna....    i namontirati na zadnje amortizere nosace za opruge.. mislim da zeljko ima negdje slikice toga...  pitaj ga da ti iskopa malo.. mislim da ih ima tu negdje....

Takva kombinacija je fantasticna za nase rupe - ceste, a drzi jako dobro i po dobroj cesti...  u biti neusporedivo sa tvornickim ako se ono moze nazvat trapom....

E a s vremenom ces nauciti puno toga ovdje, samo pitaj ako te zanima....
turpija
Guest
« Reply #6 on: July 08, 2006, 09:20:59 AM »

Coilover mislim da bas i ne trebas...  trebas odrediti na koju visinu ga zelis spustiti i onda rezes na to....  5 cm nize je malo.. yugo prednji kraj moze ic dole do skoro 13....  a zadnji oko 10...  nakon toga pocinju struganja gume itd....  da prednji skreses 10 i zadnji 5 je dobro rjesenje i nece nis strugat...  uz neke razumne velicine guma....

htio bi ga jednako spustiti s oba kraja, a kad smo vec kod guma, koliko daleko smijem ici prije nego pocnu problemi ? jel bi 15" felga mogla stati ? posto cu vjerovatno blatobrane izvlaciti ne bi smijelo nista strugati s vanjske strane, ali iznutra ... jel moze proci neka 185 il vise ?

PA6 je plastika za vilice...

jel se ta plastika bas zove PA6 ili ima i neki drugi naziv ?

I to je tocno, originalni amortizeri se reparijaju na dvosmjerno i malo tvrde, sto u kombinaciji sa malo spustenim autom donosi jako veliko poboljsanje voznih karakteristika...  opruge nemoj rezat, jer to ne valja... puno razloga....   uglavnom treba nac neke od malo tezeg auta....  cca oko 1100 do 1200 kg negdje bi ti odgovarale....   koji ima slican raspored tezine naprijed/iza...   onda jos pogledat da stanu opruge na amortizere i naravno prevariti nosace tako da je visina auta ona koja ti je potrebna....    i namontirati na zadnje amortizere nosace za opruge.. mislim da zeljko ima negdje slikice toga...  pitaj ga da ti iskopa malo.. mislim da ih ima tu negdje....

znaci zadnji trap bi bio neovisan lijevi i desni dio, i to se dobro ponasa ... ne trebaju nikakve balans stange il stabilizatori ?
O_D_E_Z
Guest
« Reply #7 on: August 08, 2006, 04:24:10 PM »

Zelena Bestijo zasto komplikovat i izbacivat  feder plate? oni jako dobro mogu radit svoj posao iako su duh nekih proslih vremena (dobar primjer za to je Corvette koja ih ima i na straznjem i na prednjem trapu (kao Ficho !!! ) i nitko ne kaze da Corvette lezi ...).Ili ti imas iskustva sa novijim Jugima koji su imali samo 2 feder plate...umjesto 3 kako su imali prvi...
Ja volim jednostavno i jeftino sa sta vecim ucinkom, moja je solucija-ravnija feder plata (kazu neki da pase od Peugeot Boxera...), kraceni amortiz., poli umjesto guma, balans stanga. Tvoje uvazeno misljenje ??
Bender
Apprendista
*

« Reply #8 on: August 08, 2006, 04:30:46 PM »

sori gajs ovaj zadnji post sam ja napisao ali greskom ulogiran pod rodjakovim niknejmom....sori egen
Bender
Apprendista
*

« Reply #9 on: August 08, 2006, 04:48:46 PM »

a ako se bas zelis zajebavat i nije ti do gepeka a zelis i lako podesavat ovjes, mozes ugradit ovo-podizace i klackalice a amortizere (ali zajedno s oprugama) stavit unutar gepeka (s tim da racunas da Jugo ima puno manje mista u gepeku nego sto ga ima ovaj stari Kadett Coupe na slici...)(ovaj je preradjen pa sad ima neovisan zadnji trap od Omege)

u prilozenoj slici vidi se na klackalicama nekoliko rupa kojima za koje se moze zavidat amortizer, dakle one sluze za fino ustimavanje...end ofkors, mulde triba dobro blindirat...
The Green Beast
Guest
« Reply #10 on: August 08, 2006, 05:44:31 PM »

15 " bi ti stalo, pod time da nije sire od 195... recimo 195/50 R15 bi fino stale uz malo spustanja, naravno biti ce rezanja blatobrana...

Plastika je PA6, ima ih vise tipova, ali i klasicna je dobra...

I da, za zadnji trap ti ne trebaju nikakvi stabilizatori kada napravis ovakvu konverziju, nedostatak balans sipke se kompenzira sa tvrdim oprugama....   Ponasa se u voznji puno bolje od lisnate opruge.
The Green Beast
Guest
« Reply #11 on: August 08, 2006, 06:08:35 PM »

Originally posted by O_D_E_Z
Zelena Bestijo zasto komplikovat i izbacivat  feder plate? oni jako dobro mogu radit svoj posao iako su duh nekih proslih vremena (dobar primjer za to je Corvette koja ih ima i na straznjem i na prednjem trapu (kao Ficho !!! ) i nitko ne kaze da Corvette lezi ...).Ili ti imas iskustva sa novijim Jugima koji su imali samo 2 feder plate...umjesto 3 kako su imali prvi...
Ja volim jednostavno i jeftino sa sta vecim ucinkom, moja je solucija-ravnija feder plata (kazu neki da pase od Peugeot Boxera...), kraceni amortiz., poli umjesto guma, balans stanga. Tvoje uvazeno misljenje ??

Zato jer sam vozio oboje i tu nema usporedbe. Deset puta bolji je neovisan ovjes. Sto se tice udobnosti, sto se tice vodenja zadnjeg kraja.

Tvoje rjesenje isto radi, ali je bitno neudobnije s listom. List od boxera isto kosta, i mozda je teze nac nego par nekih opruga.

Osim toga, u nekim situacijama neovisni ovjes nema konkurencije, koliko god bio dobar list. Zna se zasto se radi neovisni.
Bender
Apprendista
*

« Reply #12 on: August 08, 2006, 06:33:01 PM »

i ovaj originalni Jugov sa feder platom je neovisan. svako kolo radi svoje...
The Green Beast
Guest
« Reply #13 on: August 08, 2006, 08:09:48 PM »

Ne. Vezani su upravo tom oprugom koja se ponasa kao i zadnja sipka, tj prihvaca na sebe bocna opterecenja i sl. Ravni list od boxera moze biti dobar u prigusenju toga tako da ne prenosi te sile i da se auto u zavojima ne naginje i ne premjesta na trapu, ali...nedostatak je sta je onda prigusenje tako tvrdo da ti polomi bubrege kicmu i sve ostalo... da ne kazem da cim je cesta i najmanju mrvicu grbava, vec je karakteristika prigusenja pri kraju, i kod malo vecih brzina kotac se odvaja od ceste i ne prati vise...

Neovisni trap vrlo dobro rjesava obje stvari, udoban je (relativno koliko moze biti, ali udobniji od lista), i ima puno vise rezerve kod karakteristike prigusenja, tj mozes puno brze prijeci preko manjih neravnina, bez odvajanja kotaca od podloge. Namjena dobrog trapa nije da je tvrd ko kamen, nego da u svim prilikama omoguci kontakt kotaca s podlogom, i da omoguci ravnomjerno prianjanje kroz sto je vise moguce uvjeta, npr neravnine u zavoju, ocekuje se da i dalje vodenje ostaje pravilno, da recimo prednji kotac upravlja autom, da se ne odvaja od podloge i da ima svoju normalnu trakciju. I da je zadovoljena donekle udobnost.

Puno od toga list iza ne zadovoljava... moze proc tamo di nije vazno drzanje za zadnjih 10 do 20 %, ili za udobnost. Ali ako se vec radi ispocetka, volim vidjeti kada se sve radi ispravno... uostalom ovo sto govorim poznato jos iz 70-ih i 80-ih godina od modifikacija F 128 za rally kao i za scca kruzne utrke...  tako da je puno ljudi kroz puno iskustva i znanja doslo do tih zakljucaka i daleko prije mene.... drugo je to sto je to danas zaboravljeno kroz more razno raznih prerada... vrijeme je da se malo podsjetimo kako sto i zasto se radi, i kako se to ispravno radi...back to basics.
Bender
Apprendista
*

« Reply #14 on: August 08, 2006, 08:48:08 PM »

ostajem pri svome-Jugo straga ima neovisan ovjes a listovi ne nose nikakve poprecne sile! to preuzimaju na sebe A ramena!
al ovo ostalo mogu prihvatit...
Pages: [1] 2   Go Up
  Send this topic  |  Print  

Jump to: