www.quartermile.ws Forum
June 10, 2026, 02:46:02 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: e-mail: forum{et}quartermile.ws

Home   Help Search Login Register Chat  
Pages: [1] 2   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Author Topic: Kako prepoznati kvalitetne EFI sisteme  (Read 11599 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« on: November 17, 2006, 12:35:11 AM »

Sekvencijalni i Polu Skevencijalni

Sekvencijalni sistem je svaki sistem koji koristi senzor pozicije koljenastog vratila zajedno s senzorom pozicije bregastog vratila.

npr,

4+2 radilica - bregasta

60-2 +2 radilica bregsta

Ovi sistemi apsolutno su za sada najnapredniji i daju mnogo bolje karakteritike u nizim i srednjim okretajima.
Ta prednost se postize radi podesavanja pocetka i zavrsetka ustrcavanja goriva, time se izbjegava nakupljnje goriva u usisnom kanalu an stjenkama i ventilu, itd...

p.s.
ovaj sistem koristi poznati austrijski VW POLO, disciplina autoslaloma. (vjerojatno nije slucajno I.A.W.)

Polu sekvencijani sistem je svaki sitem koji koristi samo jedan senzor na radilic i koji moze biti u vise varijanti...

npr.

4-1
60-2 itd

Ovaj sistem je jednostavan ali za sobon vuce nesto losije karakteristike koje ne pogodiju a navedene su sekvencijalnom sto mu je prednost.
Kod polusekvencijalnog nemoze se za svaki zasebni cilindar odredjivati vrijeme i zavrsetak ustrcavanja goriva sto na kraju utjeca na misiju plinova kao i na same karaktersitike motora.. navedimo
okretni moment..

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
Bubba Zanetti
Apprendista
*

« Reply #1 on: November 17, 2006, 03:22:28 AM »

Sekvencijalni i nema baš toliko prednosti - evo malo teorije prevedeno sa MS FAQ-a:

Prednosti sekvencijalnog ubrizgavanja su:

- nešto manja potrošnja i nešto smanjene štetne emisije plinova na manjim okretajima,
- možeš namjestiti količinu goriva za svaki cilindar posebno (ako znaš kako).

Utjecaj sekvencijalnog ubrizgavanja što se tiče maximalne snage je praktički nikakav.

Problem je u tome što sekvencijalno ubrizgavanje ne znači nužno da se gorivo ubrizgava samo kad je usisni ventil otvoren.

Usisni ventil je otvoren manje od 30% ukupnog vremena na tipičnom 4-taktnom motoru.

Već u trenutku kad  motor treba razviti  > 25%  od ukupne snage injektori ubrizgavaju duže nego što su ventili otvoreni.

Ako je maximalna snaga motora ispravno proračunata sa 80% duty cycle-om, injektori ubrizgavaju preko 50% vremena u zatvorene usisne ventile.

Pokušavati ubrizgati gorivo isključivo u trenutku  kad je usisni ventil otvoren pod svim režimima rada je u praksi bezuspješno , zato jer:

- gorivo koje je ubrizgano kad je ventil zatvoren ne "ide" nigdje , gorivo "čeka"  blizu ventila i polako isparava do sljedećeg otvaranja ventila ( neki proizvođači namjerno ubrizgavaju u zatvoreni ventil da bi poboljšali isparavanje goriva).

Znači ubrizgavanje u zatvoreni ventil ne utječe praktički na smjesu za taj cilindar (ali može imati malog efekta na kvalitetu izgaranja, dobru ili lošu, ovisno o temperaturi usisnih portova, itd.)

- usisni  ventil je uglavnom efektivno otvoren (>1.25mm lift) manje od 300° kod  720° 4-cilindričnog ciklusa (taj kut je bliži 200° za standardne motore). Znači da bi se  točno pogodio trenutak kad je usisni ventil otvoren , potreban je vrlo točan timing bregaste.

- da bi se ubrizgala kompletna količina goriva na velikim opterećenjima/okretajima u otvoreni usisni ventil, potrebni su vrlo,  vrlo veliki injektori - otprilike 2.5 - 4 puta veći nego što se uobičajeno preporučaju.

- kako se duty cycle injektora  povećava, injektor postaje sve bliže  tome da ubrizgava konstantno cijelo vrijeme, tada "timing" ubrizgavanja postaje potpuno nevažan.

"Never argue with an "misinformed person".
 He will just drag you down to his level and beat you with experience."

Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #2 on: November 17, 2006, 06:44:01 AM »

:: Sve to stoji.
Benzin koji ceka se grije... to je ..

Ali objasni zasto svaki "skupi" u atomotosportu koristi sekvencijalna ubrizgavanja.
kao i svi novu efi sustavi seriskih motora.
Znamo da Nikola radi u BOSCH upravo na razvoju EFI sistema.
Praksa je sasvim drugacija i zaista sekevencijalno je bolje.

Da svima naglasim da se radi o 4-5% razlicitim performasama i karakteristikama rada motora.

Na kvalitetu smjese utjece i sam injektor... koja se odrazava i na outpot motra...
 o tome se isto moze pricati.

p.s.
Neno ima slucaj gdje je krivo rasprsivanje goriva na jednom motoru kostalo dva seta klipova.

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
mzic
Guest
« Reply #3 on: November 17, 2006, 01:21:32 PM »

na tvoje pitaje: "Kako prepoznati kvalitetne EFI sisteme"

odgovor bi bio: Oni sistemi koji dobro rade i ne zajebavaju.
ALFALUDjAK
Guest
« Reply #4 on: November 17, 2006, 03:47:21 PM »

a josh bolji odgovor bi bio taj da svaki kompjuter dobar ako tjuner zna shta radi
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #5 on: November 17, 2006, 04:27:37 PM »

2Mzic , recimo da je tako.
pitanje.. zasto si onda odstrani stok efi s motora koji je sada u lajci?

2 Alfa, bull shit uobicajeno za tebe.

ALFALUDjAK
Guest
« Reply #6 on: November 17, 2006, 05:06:28 PM »

ZHELJKO -  mozhesh imati kompjuter od 10 000 eura koji je najbolji na svijetu a bit che NAJGORI ako neznash shta radish.

a bullshit je to shto mi je nestala unutrashnjost u centrali od IAW-a
Bubba Zanetti
Apprendista
*

« Reply #7 on: November 17, 2006, 05:58:45 PM »

2 Željko:

Evo opet C/P zašto je sekvencijalni bolji:

"...Prednosti sekvencijalnog ubrizgavanja su:

- nešto manja potrošnja i nešto smanjene štetne emisije plinova na manjim okretajima,
- možeš namjestiti količinu goriva za svaki cilindar posebno (ako znaš kako)..."

Ako si dobro  pročitao gore prevdeni tekst, onda ti dalje ne moram objašnjavati - možeš imati najbolji sekvencijalni EFI sistem ,a šta ti to vrijedi ako  tvoji injektori duže ubrizgavaju nego što su usisni ventili otvoreni - recimo za tvoj 1.6 SOHC motor po proračunu trebao bi imati između 500 i 800cc  injektore po cilindru da imaju dovoljno malu širinu impulsa tako da ubrizgaju cijelu količinu goriva točno u trenutku dok je usisni ventil otvoren (naravno pod uvjetom da je sve ostalo idealno pogođeno).

Ako koristiš manje injektore - onda nema šanse da ubrizgavaju na svim režimima rada točno u otvoreni usisni ventil - znači tu sekvencijalno ti praktički ne pomaže.

S obzirom da na ovom forumu praktički sve zanima kako izvući max. snagu, tu sekvencijalno nažalost nema efekta, ali ima neke druge prednosti koje sam već spomenuo - najvažnija prednost koju ima sekvencijalno u  profi motorsportu je sigurno mogućnost namještanja smjese svakog pojedinačnog cilindra - e sad , da li se ta prednost  može iskoristiti u praksi kod naših tunera - to je već vrlo diskutabilno - ne sjećam se kod nas da sam vidio nekog kako vješto sa 4 WB lambde & 4 kontrolera  namješta smjesu na 4-cil. trkaćem autu. :smiley_abuv:

Kad smo već kod diskutabilnog - tu bi se složio sa postovima  od  Mzica & a - svaki je EFI dobar koliko je dobar tuner koji radi s njim - na forumima se može pročitati  svašta, pa i mogu se pronaći  ljudi koji sa Motecom M800 ne mogu namjestiti smjesu i uništavaju  klipove...danas je stvar sa standalone ECU-ima slična kao i sa recimo PC-ima - hardverski dio je svima vrlo sličan, svi praktički imaju brdo mogućnosti, stvar je samo u malim nijansama - koje pravi tuner može iskoristiti, a netko drugi ne. :studos:

"Never argue with an "misinformed person".
 He will just drag you down to his level and beat you with experience."

Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #8 on: November 17, 2006, 11:38:14 PM »

Originally posted by
ZHELJKO -  mozhesh imati kompjuter od 10 000 eura koji je najbolji na svijetu a bit che NAJGORI ako neznash shta radish.

a bullshit je to shto mi je nestala unutrashnjost u centrali od IAW-a

Nemoj biti sada picka..
Sva tvoja brzopletost i laprdanja okolo sada Hrvoje zvani hic koristi protiv dasteka.. nas
Ti tamo svakodnevko odlazis i dalje si dobar snjima.
Znas sam da si za prvi i drugi motor osobno kriv...
ukljucivao over bust svaski puta kada ti se je kurac dizao..
znas da ti je izmapiran na 1.3 bar.. zasto si isao na 2bar?

Drugi motor si slagao po drugim teoreticarima... mozda istim onima koji su cekali tvoj fijasko.. ili eksperementirali na daljnski..
Tebi lupa po djepu i glavi ostali se slade.
Zalim te jer tvoje ponasanje i misljenao omnogo cemu su bull shitt...

Koliko si puta samo MALJKA zvao na telefon kako da napravi ovo ono.. kako si dosao do nas...
Sve je bilo dobro dok si se pridrzavo nekih nasih zadanih vrijednosti i okvira.
Kada ti o necemo odlucujes i iams misljene onda je to BULL SHITT...
Za tvoje buduce uspjehe odlucices sam kao i postovanje i pridrzavanje nekog intenetskof tuning tima nazvanog kvatermile..

dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #9 on: November 17, 2006, 11:40:58 PM »

treba napravit pametni Komp koji ce tijekom rada traziti najbolji rezim iz postojecih komponenti (injectora, i sl)...preko sonde, sezora detonacija i sl...

To bi pomoglo ovakvima ko meni...spojeis...nastimas neku pribliznu mapu, vozis se a on sam radi finese!

to bi za mene bilo najbolji efi sustav...hehhehehehehe

more booost
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #10 on: November 17, 2006, 11:42:11 PM »

2 bubba... svidja mi se ova teorija ::

Podrzavam

mzic
Guest
« Reply #11 on: November 18, 2006, 09:46:00 AM »

2 zeljko: maknuo sam ga zato sto se ne moze stelati, odnosno ja ga ne mogu stelati. Standardan ecu mi ne odgovara.
ALFALUDjAK
Guest
« Reply #12 on: November 19, 2006, 07:01:35 PM »

ZHELJKO fakat si puko :lol2:

Sva tvoja brzopletost i laprdanja okolo sada Hrvoje zvani hic koristi protiv dasteka.. nas -> kaj sam ja molim te reko HIC-u? pa ja chovjeka znam samo po tome kaj sam ga pito cijenu autonica!! O chemu ti laprdash chovjeche???

Ti tamo svakodnevko odlazis i dalje si dobar snjima. -> Sa Gonzom u Dasteku? pa kakve veze ima to shta sam ja dobar sa svima pa i sa Hicom i Gonzom i sa josh 1000 ljudi? A to kaj tebe pljuju (nechu nabrojat ko) a ja te branim o tome nechu nishta komentirat. Samo za INFO, i danas na Jakushevcu sam te ograđivao od CVIKANJA RADILICE na Draganichevom Swiftu.

Znas sam da si za prvi i drugi motor osobno kriv... -> za PRVI PUT JESAM i nikad nisam tvrdio suprotno, ali da motor pukne na 1 bar i 8.2 kompresiji to su krivi drugi chimbenici a nikada nisam spomenuo DASTEK ni GONZU zato shto znam da mi je pumpa goriva krivo bila montirana i ostajala je bez goriva

ukljucivao over bust svaski puta kada ti se je [Psst] dizao..
znas da ti je izmapiran na 1.3 bar.. zasto si isao na 2bar? -> ja ukljuchivao overboost??? ma ti si puko, jedini sluchaj da je otishlo na 2 bara je bilo kad je ispalo crijevo sa WG i tada je puko motor, o chemu ti laprdash?

Drugi motor si slagao po drugim teoreticarima... mozda istim onima koji su cekali tvoj fijasko.. ili eksperementirali na daljnski..
Tebi lupa po djepu i glavi ostali se slade.
Zalim te jer tvoje ponasanje i misljenao omnogo cemu su bull shitt... -> tako niska kompresija OSTAVLJA prostora pogreshkama, vecha kompresija zahtjeva PRECIZNOST prije svega. Nikada nisam nikome rekao da tvoja teorija NE VALJA, nikada nisam pljuvao QM-T uratke, divio sam im se, samo chuo sam sa VISHE strana da sad meni na telefom govorish jedno, pa nazovesh drugu stranu pa govorish neshto drugo i tako dalje ko baba. Nemoj se nachu uvrijeđen ali ja ti samo iznosim ono shto smo zakljuchili odavno JA i te osobe

Kada ti o necemo odlucujes i iams misljene onda je to BULL SHITT...
Za tvoje buduce uspjehe odlucices sam kao i postovanje i pridrzavanje nekog intenetskof tuning tima nazvanog kvatermile.. -> oprosti ali ja tebe nikada nisam vrijeđao niti omalovazhavao FORUM niti govorio da su ti mishljenja BULL SHITTTT i slichne stvari, upijao sam kao spuzhva vodu, FORUM sam hvalio nadaleko i nashiroko, tebe sam hvalio da si jebeno dobar tuner. OK

BUBBA ZANETTI:
Kad smo već kod diskutabilnog - tu bi se složio sa postovima od Mzica & a - svaki je EFI dobar koliko je dobar tuner koji radi s njim

ZHELJKO -> ajde mi sad objasni shta sam ja to BULL SHITNOGA napisao?

E strashan si mi :bilder:
The Green Beast
Guest
« Reply #13 on: November 19, 2006, 08:39:43 PM »

Ajde ljudi lagano... svi se zanesu na forumu tu i tamo....  pustite to i pocet koristit vrijeme bolje za slaganje motora...
Robi
Mestar
*

Tipo 16v

« Reply #14 on: November 19, 2006, 09:24:34 PM »

tako je!

eto ja cu rec da ovaj moj Bosch SPI je smece od sistema :lol2:

Lampredi twin cam
Pages: [1] 2   Go Up
  Send this topic  |  Print  
  Set topic non-sticky  
Jump to: