www.quartermile.ws Forum
June 23, 2026, 11:24:25 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: e-mail: forum{et}quartermile.ws

Home   Help Search Login Register Chat  
Pages: 1 [2] 3 4 5   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Author Topic: 450KS 1.6 16V (Bravo / Brava)  (Read 25656 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #15 on: May 28, 2007, 10:21:36 PM »

ej konji moji  vrani sto se propinjete :lol2::rock::pivo:

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
kutija
Global Moderator
Tuner

« Reply #16 on: May 28, 2007, 10:35:02 PM »

Ja na Nm nisam mislim max. okretni moment nego krivulju tokom cijelog powerbanda nekog motora....
Normalno onda bi dizeli bili bog i batinaLOL

Uglavnom ako mozes zadrzat okretni moment pri sto vise rpm-a eto ti i vise snage jednostavno....

Jasno je meni Dominik sta ti govoris samo ja ne mogu to objasnit kao ti ,jel...nije skola bezveze:studos:

TP??::

Peugeot 405 T16
kutija
Global Moderator
Tuner

« Reply #17 on: May 28, 2007, 10:42:40 PM »

Originally posted by Zeljko
ej konji moji  vrani sto se propinjete :lol2::rock::pivo:

Ma sve je u kvadratima:bilder:

Meni jos nije jasno da ste vi kvadraturi pripisali onaj mali okretni moment:kinez:

Peugeot 405 T16
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #18 on: May 28, 2007, 10:44:10 PM »

e dok dodje iz g u g.... :lol2:

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
Dominik
Apprendista
*

« Reply #19 on: May 28, 2007, 10:54:13 PM »

ma pusti skolu,  da oni tamo nesto znaju ne bi te toliko ispitivali ..::

ma bem ti i rezanje i vodu i 3500 bara i .....

muku mucim s tom vodom, a 1,5kw laser moze samo gledati u 30mm ,

valjda ce biti nesto od pecona ovih dana pa bumo to srezali u desetu
dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #20 on: May 28, 2007, 10:57:36 PM »

ok svako ima svoje...ja ipak stojim kod svojeg...za sr mi treba moment i to kamionskog da se lakse borim s masom...naravno da je i hrpa konja bitna...ja pricam o omijeru...zasto jos uvijek na sr vladaju veliki blokovi...valjda jel im otpor na velikim brzinama i masa nepredstavlja nista i te svoje konje koliki oni bili guraju bez problema...pogledaj diesele koliko god ima snage toliko se skoro u svakoj brzini linearno ubrzava...

a sa slalom a pogotovo krug bi izabrao veliku konjsku snagu s manje nm...naravno nisam rekao bez nego manje nego za sr...pogledajte std honde kao se lijepo voze na stazama...nemaju neki veliki moment ali im je snaga velika i dobro rasporedena....i ko motori samo pile......zasto...jel im ogromni moment na niskim obrtajima netreba imaju mijenjac...

postujem tude misljenje ali trenutno stoji kod svojeg...

more booost
R5_ST
Apprendista
*

« Reply #21 on: May 28, 2007, 11:06:50 PM »

Originally posted by Maljak
pogledajte std honde kao se lijepo voze na stazama...nemaju neki veliki moment ali im je snaga velika i dobro rasporedena....i ko motori samo pile......zasto...jel im ogromni moment na niskim obrtajima netreba imaju mijenjac...

Da, baš gledam, honde dominiraju stazama obican
kutija
Global Moderator
Tuner

« Reply #22 on: May 28, 2007, 11:23:33 PM »

Ajme Maljak, na SR je bit snaga/tezina bio to turbo , NA ili sta vec...pa onda bi dizeli ubijali...

U biti je bitna da imas sto vise snage u rasponu max. okretaja do onih koji se dese kad presaltas....
Gle ima puno stvari tu i nema sanse da se sve pokrije od koliko rpma  auto vozi ,kakava getriba ,kakav powerband kakavo ono kakavo ovo.....bit SR-a je koliko ks po kg imas,s tim da imas normalan powerband ,a ne dizelski itd itd...

Uzmimo auto tesko tonu  recimo NA koje ima 160 ks  i 190 Nm max. okretni moment i on ce i dalje bit brzi od nekog turbo benzinaca ili turbo dizela od jedne tone koji ima 140 ks i 230 Nm...
Normalno omjeri u getribi, rpm-i i puno stvari ce utjecat ,ali u globalu ovo vrijedi...

Ali u biti dolazimo do onoga sto je Dominik lijepo opisao bez momenta nema snage i ne mozemo tako globalizirat jel ono na sto ti mislis je u biti NA mlinci na 9000 rpm-a i turbaci na 7000 rpm-a.
A  guraj ti da turbak ima powerband do 9000 rpm-a pa ces vidit sta je bolje samo sto ce turbak onda imat i ohoho snage na 9000 rpma jel ako ima dobar powerband onda znaci ima dobar moment ,a veliki moment na visokim okretajima znaci puuuno snage...

I da ovaj 1.6 od 450 ks ima mali  max. okretni moment u odnosu na max. moment jednog 1.9 turbodizela od 120 ks,ali pogledaj da on ima 290 Nm na 8000 rpm-a,a taj dizel na 8000 rpm ima khm khm khm koliko Nm?
Nema nista jel nece vidit tih 8000 rpm-a ,a i da ih vidi imao bi mozda 10 NmLOL

Peugeot 405 T16
Dominik
Apprendista
*

« Reply #23 on: May 28, 2007, 11:25:34 PM »

na SR vlada velika snaga i mala masa kao i u svim trkama ....

moras sa sobom rascistiti sta je to snaga a sta moment .... i ne mos to birati, nisu to igre po zeljama

disli ne ubrzavaju ni blizu linearno

evo ti primjer skode koja sa samo 150nm ubrzava 5s do 100km/h i pojela bi mnoge na SR s 3x- vecim momentima
kutija
Global Moderator
Tuner

« Reply #24 on: May 28, 2007, 11:32:05 PM »

Ajde daj ti jos koji primjer i objasnjenje jel meni to ne ide:lol2:
Kad mi je voda u ustima::

Peugeot 405 T16
dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #25 on: May 29, 2007, 12:25:09 AM »

Originally posted by Dominik
na SR vlada velika snaga i mala masa kao i u svim trkama ....

moras sa sobom rascistiti sta je to snaga a sta moment .... i ne mos to birati, nisu to igre po zeljama

disli ne ubrzavaju ni blizu linearno

evo ti primjer skode koja sa samo 150nm ubrzava 5s do 100km/h i pojela bi mnoge na SR s 3x- vecim momentima

nisam ni napisao da je zelja...
ocito da ubrzava do 100 ya 5 jel presalta tri brzine do 100km/h...
sto se tice momenta i snage nemam sta rascistit...negovorim za   1.6 motor da moze ili ne imati taj moment na tim obrtajima...ali nemozete reci da kvadratura nije bitna za okretni moment.. jel je...snaga je u cilindru i izrazena je u kilowatima i ako imamo primjer 100kw potisne energije onda imamo 100kw energije neovisno o volumenu motora bio n 1.6 2.0 ili 5.0...ako tih 100kw imamo u istoj zapremini razlicitih kvadratura za mene je bitno u kavom je prostoru i  vjerojatno ce jedan imati veci okretni moment jel je on krak sile... 100kw potisne energije na vecoj povrsini potiska i kraku (klipnjaca na radilicu) na istom broju okretaja ce davati jaci okretni moment nego ista ta energija na manjoj povrsini potiska i manjem kraku na tom broju okretaja...cista fizika...ista energija veca potisna povrsina duza kraca klipnjaca...i naravo da dolazi jedno s drugim...ako powecamo potisnu energiju opet na taj isti krak ovaj ili onaj dobijemo jaci okretni moment...
sta onda svi nerade iste motore....
neznam zasto cosi ima 91mm klip subaru 90...a iste volumene zasto nekoriste 80 primjer...porshe cak 96mm...itd...
zasto vw ide na vece...valjda jel je veca iskoristivost sa vecom povrsinom potisne energije iz istog volumena...

punto gt sa 1.4l sa 133ks ima 205nm na 3000rpm-a uno 1.4 i 115ks ima 196nm...na 3000rpma na 0.7bara i ihi malom turbinom... neznam zasto je toliko cudno da 1.6l iste koncepcije motora sa t3 sa vecom povrsinom klipa bla bla ima 270+nm na 3000rpm.a
ja nejdem na faks pa neznam to tehnicki napisati....neda mi se vise raspravljati...nije ni bitno...:gfuck:

more booost
sira
Sirko from Japirko
Super Moderator
Tuner

« Reply #26 on: May 29, 2007, 12:44:23 AM »

I da zaključimo na kraju,

Najbitnije je da u jednom momentu u kvadrat stane puno konjaLOLLOLLOLLOLLOL

dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #27 on: May 29, 2007, 12:47:40 AM »

i da nekosta puno i malo trosi....:devil:hehheheheheheh

more booost
Dominik
Apprendista
*

« Reply #28 on: May 29, 2007, 12:58:44 AM »

ma sve ok ..

kuzim ja tebe sta hoces reci i sta te muci

NA cilindar ne mos napuniti preko max. 120%VE i to je taj moment u ovisnosti o volumenu cilindra, broju, rasporedu imaj jos nekih sitnih koeficijenata....

a snaga ti je taj moment puta okretaji, pa imas samo jednu varijablu a to je okretaji, jer dugohodni motori imaju problem kriticne brzine vrtnje ovisne svakako o masi translacijskih i rotacijskih dijelova ...

a toplinska iskoristivost ti ovisi o povrsini prema kojoj motor predje dio topline okolini, ostalo ode na auspuh, koja je manja ako je hod duzi , nego cilindar siri i to je samo vezano uz potrosnju i toplinsku iskoristivost .... to sport ne zanima, vec maximum rada u istom vremenu iz doticne mase celika ... a to ti je SNAGA ..

tako da netrebas glavu razbijati koliko hoda ,  vec da je rotacijska i translacijska masa sto manja i da to sto vise tjeras i punis cilindre u ovisnosti o usisu, ispuhu, bregastima, TURBU i sl.....

skoda tek presalata u 3. na 90 i kusur .. mjecnjac je serijala 1-2, tek je u nadolasnku onaj pravi .... a onda ce VUCNA sila na kotacu drasticno poraasti i ubrzanje biti lineranije kao na DISLU ... joj, dat cu ti ja radni stroj .... ali to je vec novi topic za raspravu :studos:
dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #29 on: May 29, 2007, 01:05:33 AM »

eeee tako ti nama reci...hehehhehehe tu su detalji...nego razmisljali smo i ja i Zeljko na Petrovom i mom motoru...pa skoro da ni nemaju rotaciskih masa...heheheh...

dobro ja bas nisam na svome dirao puno na radilici...jel sam gornji postroj ostavio istih masa kao i prije...mislim na klipnjace i klipove pa nisam htijeo ni utege na radilici puno dirat...vise je to zeljko aerodinamicki oblikovao...kad bi mi gornji postroj bo laksi tek onda bi isao u olaksavanje radilice...prebacivanje masa....

ovakve odgovore cijenim...

hvala...

nego i daj neku knijgu posudi koja ti netreba...dosadno mi je na poslu...:hmmm:

more booost
Pages: 1 [2] 3 4 5   Go Up
  Send this topic  |  Print  

Jump to: