www.quartermile.ws Forum
June 13, 2026, 02:11:54 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: e-mail: forum{et}quartermile.ws

Home   Help Search Login Register Chat  
Pages: [1] 2   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Author Topic: MS vs. VEMS  (Read 13685 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ALFALUDjAK
Guest
« on: September 29, 2007, 12:24:16 PM »

This major benefits I see VEMS having compared to MegaSquirt are:
8 Injection Drivers: capable of driving both low and high-imp. injectors. MS only supports 2. 8 Hi-current coil drivers: Can do COP, wasted spark, and single coil, as well as fire coil without aid of separate ignition . MS requires extra firmware and hardware to support anything close to this. Generally requires EDIS setup. 2 Wideband Lambda inputs built in: This is a BIG deal. MegaSquirt can read Wideband 0-5V input, but requires separate wideband controller (~$200 each). 2 EGT inputs: not important for me now, but if I wanted to turbo would be very useful. No equivalent in MS Knock Sensor input: Can get very aggressive with timing and not worry about screwing up the engine due to knock. VEMS actually has per-cylinder knock retard built into the firmware! No equivalent in MS. Multi-Tooth Trigger input: Supports 60-2 or almost any multitooth setup in stock firmware. MegaSquirt generally requires full EDIS setup, and really doesn't handle the reading that much. Fully Sequential with Cam Signal: More useful if you want to use COP, and slightly better fuel economy. Will play with this after I get running on Batch fire setup since I don't have cam-sensor stock will have to fab one. Precise Idle Air Control: Supports fast-idle (on-off), PWM, and Stepper motor type control. Will have to apply a firmware patch to get it to work with stock BMW idle controller or just backdate my idle control valve and run with stock firmware. LCD & PS/2 Connection: Allow full in-car sensor display and control without PC. Other Cool Stuff: Boost and Anti-lag control for turbo applications

VELIBOR koliko ovdje ima istine? ::
fire
Apprendista
*

« Reply #1 on: September 29, 2007, 12:47:31 PM »

Kolko vidim skoro sve je tu istina. Ja se lagano borim s knock senzorom(nikak da uhvatim vremena da izazovem detonacije(u leru) i slusam s det cans i podesim ga). BTW tempereatura egt se moze koristiti kod anti lag systema. Stavi se max vrijednost egt kod koje smije ici.
Jos bi napomenuo puno preciznije doziranje(vrijeme) injektora. Tako da se lagano dobije dobar ler s 1000cc/min injektorima.

BTW neznam sve mogucnosti MS, ali ove nabrojane rade na vemsu.
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #2 on: September 29, 2007, 12:49:45 PM »

A da malo prevedes za one koji "neznaju"

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
Robi
Mestar
*

Tipo 16v

« Reply #3 on: September 29, 2007, 02:52:50 PM »

zeljko fali mi neka titula pod nickom

kolko sam ja upucen MS je mocan kolko i VEMS, samo MS treba dosta nadogradit da se dobije kompletan sistem, VEMS je sve u jednom paketu.takodjer za MS ima daleko veci "support", za VEMS treba bit vise upucen...

Vems ima 8 injektor drivera, podrzava niske i visoke impedancije, Megasquirt podrzava samo 2 ( injector drivera? ). Vems ima 8 visokostrujnih drivera za bobine, podrzava COP ( Coil-on-plug ), wasted spark, samo jednu bobinu, ili fire coil ( ? ), bez dodatnih drivera za bobine. MS treba posebno nadogradjivat za svaku funkciju.Potreban mu je EDIS setup.VEMS ima integriran Lambda kontroler, moze citat 2 lambde, 2 EGTa i knock senzor.VEMS podrzava odvojenu retardaciju paljenja za svaki cilindar.Podrzava 60-2 i razne druge remenice.Moze radit u potpunoj sekvenciji uz senzor polozaja bregaste - korisno za COP i daje bolju ekonomicnost. Vems podrzava vise nacina za kontrolu "ler-gasa", pa i step motor.na VEMS se moze direktno spojit npr. LCD display, pa nije potreban PC za dobit prikaz podataka.podrzava Boost control i Antilag.

Lampredi twin cam
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #4 on: September 29, 2007, 07:55:08 PM »

Ja to vec znamo... sto se cudite...
rekao sam vec odavno megashit plocica...

Za sada moj glas ide samo za SYBELLE i VEMS

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
Bartol
Guest
« Reply #5 on: September 29, 2007, 09:20:37 PM »

a kaj je s I.A.W.-om??
DaviiD
Global Moderator
Tuner

« Reply #6 on: September 29, 2007, 10:38:06 PM »

Sve to sto tu pise odnosi se na MS u originalnom izdanju. Znaci ne za MS extra koji vecina upotrebljava. Dosta toga sto VEMS podrzava moze se isto resiti sa MSnS extra kodom na MSu, ali ne sve.

8 Injection Drivers: capable of driving both low and high-imp. injectors. MS only supports 2.

Istina.

8 Hi-current coil drivers: Can do COP, wasted spark, and single coil, as well as fire coil without aid of separate ignition . MS requires extra firmware and hardware to support anything close to this.

MSnS extra trebaju dodatni driveri ali moze. To da MS treba extra firmware je istina ali je glupost jer postoji softver koji to moze ali nije tvornicko na cipu nego treba da se flasha.

Generally requires EDIS setup.

Serijsko da, sa MSnS-extra ne.

2 Wideband Lambda inputs built in: This is a BIG deal. MegaSquirt can read Wideband 0-5V input, but requires separate wideband controller (~$200 each).

Istina.

2 EGT inputs: not important for me now, but if I wanted to turbo would be very useful.

MS extra moze 1.

No equivalent in MS Knock Sensor input: Can get very aggressive with timing and not worry about screwing up the engine due to knock. VEMS actually has per-cylinder knock retard built into the firmware! No equivalent in MS.

Extra ima, ali nema za svaki cilindar posebno. To je nepotrebno jer se mora motor podesiti da uopste ne detonira, ne da 3 cilindri ne detoniraju a jedan da. Prava stvar za to je ION-SENSING a ni VEMS ni MS jos nemaju podrske za to.

Multi-Tooth Trigger input: Supports 60-2 or almost any multitooth setup in stock firmware. MegaSquirt generally requires full EDIS setup, and really doesn't handle the reading that much.

To ne vazi za extra. Kakav bre EDIS...

Fully Sequential with Cam Signal: More useful if you want to use COP, and slightly better fuel economy. Will play with this after I get running on Batch fire setup since I don't have cam-sensor stock will have to fab one.

MS jos nazalost nema sekvencialno ubrizgavanje.

Precise Idle Air Control: Supports fast-idle (on-off), PWM, and Stepper motor type control. Will have to apply a firmware patch to get it to work with stock BMW idle controller or just backdate my idle control valve and run with stock firmware.

Ima i extra.

LCD & PS/2 Connection: Allow full in-car sensor display and control without PC. Other Cool Stuff: Boost and Anti-lag control for turbo applications

Moze i u MS.

Meni VEMS deluje vise kao ono black-box. Jeste da ima dosta toga vec u paketu ali tako i mora da bude posto nema nekih jakih mogucnosti nadogradnje. Medzutim MS je vise otvoren, tj. dosta se toga za njega moze naci - od razlicitih kodova za HI res, anti-lag, ... i isto moze se hardversko nadgraditi sa recimo 8 drajvera za bobine, slift-light, ... Jedino sto meni fali je WB kontroler na MSu jer se ga mora kupiti dodatno...

Alfa 33 Q4
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #7 on: September 30, 2007, 11:38:56 AM »

Originally posted by Bartol
a kaj je s I.A.W.-om??

I.A.W. moze ali nista prefesinalno. To je precjenjna igracka.
(imas u2u gdje ti je sve opisano o suportu itd... )

Za te novce mozes dobiti SYBELLE koji ide na  turbo i atmo.
Pregrst multifunkcionalnih opcija.
Vrlo lako se mapira itd itd.
Profesionalan je i u tradiciji preko 20 godina.
Znaju sto rade.
Odma iza njega je VEMS.

Bartol
Guest
« Reply #8 on: September 30, 2007, 12:59:52 PM »

sve je to uredu ali neznam cemu onda tolka reklama do nedavno

p.s. onu stranicu nemogu otvoriti bes passworda
DaviiD
Global Moderator
Tuner

« Reply #9 on: September 30, 2007, 03:52:50 PM »

Originally posted by Bartol
sve je to uredu ali neznam cemu onda tolka reklama do nedavno

Pa i bolje je tako. Svakog se dana nesto novo nauci/sazna/upozna nesto bolje/lakse/... Da nije tako svi bi jos uvjek vozili na motronic 4.1...

Alfa 33 Q4
Peras
Guest
« Reply #10 on: September 30, 2007, 05:19:57 PM »

Originally posted by Robi
...na VEMS se moze direktno spojit npr. LCD display, pa nije potreban PC za dobit prikaz podataka.podrzava Boost control...

I MS isto...

PS: Svako svog konja hvali, ali ko je zadovoljan sa onim sto ima, neka ostane na tome i tocka...
Eto ja sam sa MS-om prezadovoljan i necu ga minjat dok mi se ne pokaze los u necemu ili dok ne krepa...
Fredy
Rokie
*

« Reply #11 on: September 30, 2007, 06:39:41 PM »

Ja si stavljam sybele. VEMS i MS mi djeluju ko igračke prema sybele-u:headbang:

Željko javi se da se dogovorimo::

Real men drive French shit that has an engine too big for its body.
Shall you invest in a or a house? You can sleep in a but you can not race a house!
Robi
Mestar
*

Tipo 16v

« Reply #12 on: September 30, 2007, 10:11:19 PM »

a sta to ima Sybelle npr. da nema VEMS/MS ?

Lampredi twin cam
alfa_vd
Tuner
*

asshole

« Reply #13 on: September 30, 2007, 10:18:03 PM »

Vems igraćka,daj,pa pgledaj koliko ima stavari,a da vidiš kako mi auto radi na njemu,na leru kad se ugrije radi koda je 1,2 i 50ks,a auto je jebena kemija i sve se lipo s njim uštelati da!
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #14 on: September 30, 2007, 11:06:57 PM »

Daviid ti je rekao sve...

Blaind Man...

2 bartol... imas u2u objasnjenje.

Pages: [1] 2   Go Up
  Send this topic  |  Print  
  Set topic sticky  
Jump to: