www.quartermile.ws Forum
June 11, 2026, 05:29:51 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: e-mail: forum{et}quartermile.ws

Home   Help Search Login Register Chat  
Pages: [1] 2   Go Down
  Send this topic  |  Print  
Author Topic: EX. vs INT. VS GATE  (Read 12234 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« on: May 24, 2007, 11:15:55 PM »

Da li tko moze obraditi ovu temu,,,

Kompletnao prednosti i mane internog i externog VS gate-a.

tnx

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
alfa_vd
Tuner
*

asshole

« Reply #1 on: May 24, 2007, 11:26:26 PM »

i mene to zanima,razmišlja san malo i sad me baš zanima toćno zašto je bolji,iman neke ideje,ali da prvo ćujemo strućnjake
dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #2 on: May 25, 2007, 12:59:40 AM »

ovo vs ono...za izbor nije bitna snaga nego velicina protoka turbinskog dijela i zeljene snage u odnosu na velicinu motora...cesto se govori preko odredene snage sto nije tocno...std turbine su radene tako da na nekom njenom radnom tlaku wg uspije stici odreagirati i propustit odredenu kolicinu plinova tako da turbina drzi odreden tlak i ukupna propusnost krilca i wg-a bude dovoljna za taj volumen plinova...ako se dize tlak s time i snaga motora koja prouzrokuje vecu kolicinu ili masu ispusnih plinova isti ta turbina nece moci odreagirati na zadani tlak i dolazit ce do tvz pikova te samo velicina wg-a nije dovoljna za propustanje tolike mase ispusnih plinova...ugradnjom veceg odnosno odgovarajuceg wg povecat ce se brzina reagiranja i vaznije propusnost te kolicine ispusnih plinova...ono sto se cita u mapama je kompresorski dio...sto znaci da taj kompresorski dio moze davati tu masu zraka za odredenu snagu...ali turbina je i turbinski dio koji nemora znaciti da ce na odredenom motoru moci propustiti kolicinu ispusnih plinova iz te snage...

jedan primjer ako imamo 2.0 16v motor  i zelimo snagu od 270ks a nezelimo ogromnu turbo rupu  nastalu iz recimo t3 t4...a niti da snaga pada s brojem okretaja ako ostavimo t3 onda ostavimo  t3 trim 50 ili 60...ali u ovom slujaju na t3  wg je za tu masu zraka premali pa ce dolaziti do pikova....jos gore bit ce veliki back preasure koji naravno nezelimo jel uzrokuje pregrijavanje ispusnih vodica ventila grane kolektora i sveg ostalog i zagusuje snagu jel motor nemoze izgurati preko krilca i std wg toliku kolicinu ispusnih plinova nastalu iz 270ks...pa cemo u ovom slucaju staviti ex wg...probajete gledati na wg da je i on ispuh...nesluzi samo da se turbina neprevrti...turbina se vrti preko ispusnih plinova i samim time na odredenoj granici gusi ispuh koji motor treba...onda se stavlja veci wg...nemora biti ex ako imate vezu u tvornici da vam naprave interni s vecim vratima i jacom membranom...znaci dio plinova pustit na turbinu da se zavrti i da proizvede odredenu snagu sve ostalo preko toga neka sto lakse ide mimo turbine...

primjer dva...ako imamo stock 1600ccm motor i uzmemo dvije turbine...ihi rhb5 i t3 trim 45... i jednna i druga kompresorska mapa mozr davati nekih zeljenih 160ks... sa t3 ce biti nesto veca turbo rupa sto recimo nekome nebi pasalo na slalomu...a ihi nece moci na tom motoru izgurati vise od 5500rpma sto ce isto faliti na ravnim dijelovima a izmedu ostalog doslovno ce razlomit turbinu...onda ostavimo ihi i stavimo veci wg...

more booost
kutija
Global Moderator
Tuner

« Reply #3 on: May 25, 2007, 01:41:07 AM »

Vec je pisano o ovoj temi dosta,ja znam da je Bubba dosta toga napisao i sjecam se da sam ja kroz vise postova objasnio sta i kako...
Maljak napola si shvatio....
Moze se imat i 1000 ks sa internim WG-om ili bez WG-a uopce,ali na tom istom turbu se nece moc kontrolirat boost da recimo imas 700 ks  ili 600 itd...
Cesto se koriste Gt30R sa internim WG-om na autima sa preko 500ks(recimo na 2.0 16 v motorima) tako da govorit da preko 200,300,400,500ks,itd mora ic ext. WG nema smisla.
Maljak ovaj primjer sto si dao i nije bas najbolji,t3 trim 50 ili 60 na 2.0 16v motoru rade super i uopce im ne treba ext. WG.
Ti peakovi sa dobrim boost kontrolerom se eliminiraju skroz ili budu vrlo mali...

Uzmimo t3 trim 50 na 2.0 16v motoru sa tvornickim int. WG...
Ovakakv turbo ce tesko drzat boost od 1.5 bara u visokim okretajima 6000+ rpm-a ,ali stavljanjem jaceg int.WG cemo ovo rijesit,ali onda opet ako hocemo gurat samo 0.5 bara sa ovim jacim wg-om necemo moc jel ima prejaku oprugu unutra  pa onda se opet vratimo na stari int. WG.
Znaci treba se znat sta se hoce...
Recimo da idemo na ovom turbu imat 0.2 bara to ne bi postigli jel bi se vrlo vjerovatno desavao boost creep pa da i stavimo int. wg sa najslabijom oprugom, i recimo to bi rijesili sa ext. WG samo opet taj ext.WG bi morao imat neku slabu oprugu i trebao bi bit dual port da bi drzao tako mali tlak i recimo visoki od 1.5 bara....
Opet ovisi i o konstrukciji turba i velicini turbinskog kucista,recimo Mitsubishijev turbo sa int.WG velik 400 ks ima problema sa boost creep-om kad se hoce vozit manje od 1 bar i to se vrlo lako rijesi stavljanjem ext.WG ili stavljanja veceg turbinskog kucista,ali ljudi imaju puno jeftinije rjesenje ,a to je portanje turbisnkog kucista i rade efikasniji prolaz da plinovi lakse prolaze kroz rupu int.wg-a i rijese boost creep.
Uglavnom zakomplicirao ga ja tako da stop.......

Peugeot 405 T16
kutija
Global Moderator
Tuner

« Reply #4 on: May 25, 2007, 02:31:42 AM »

Primjer dva:
Pa stavljenjem veceg WG neces nista dobit na IHI-ju jedino stavljanjem wg sa jacom oprugom ces dobit da ce bolje drzat boost u visokim okretajima.
Ne treba ti veci WG na IHI-ju pogotovo ako ides na max. snagu.
Ako ti je bitno pobijedit i mozes svaku trku imat novi turbo onda bi najbolje bilo zavarit wg rupu na IHI-ju i ne imat wg uopce...
Opet u drzanju boosta kod ovog  IHI-ja igra i dizajn ispusne grane sa turba....
Sve se svodi an auto da trebas znat sta hoces sa autom i onda prema tome slagat sve...

Peugeot 405 T16
ALFALUDjAK
Guest
« Reply #5 on: May 25, 2007, 07:57:58 AM »

meni bez ikakvog problema interni WG radi posao na 1,9 bara

NEMAM NIKAKVE PEAKOVE tlak skochi i tu stoji fixsno
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #6 on: May 25, 2007, 09:02:41 AM »

JA NE PRICAM O TLAKOVI NEGO TOKU FLUIDA KOJI DONOSE DODATNE PERFORMANSE....

The First, DASTEK UNICHIP TECHNICALLY THE BEST; If you need more POWER, you need more AIR(cmf)
ALFALUDjAK
Guest
« Reply #7 on: May 25, 2007, 09:48:12 AM »

ja stavljam sad externi wg ali ne vjerujem da chu dobiti koji konj vishe, stavljam ga iz razloga shto mi je popucalo kuchishte
Zeljko
Administrator
BARBA

AGA

« Reply #8 on: May 25, 2007, 11:16:07 AM »

problem pucanja kucista moze biti indirektno povezan s integriranim vs-om
interni vs gate mislim ima samo srz eksplatacija... nista drugo.
jedinina mana eksternog vs gate je sto je ruzan kao i cijena...
plinovi nakon prolaska turbinskih lopatica krecu turbolentno,... its sto moze zagusivati je tok praznjenja... da bi se to svelo na minimum poznato je nekoliko tehnika..
kao sto je ex VS i neke domisljate ispusne grane odmah poslje turbinskih lopatica...

2 alfa... izmjeri sada na valjcima ... poslje opet izmjeri s exvs-om... pa cemo vidjeti razlike.

dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #9 on: May 25, 2007, 04:14:29 PM »

Originally posted by Zeljko
JA NE PRICAM O TLAKOVI NEGO TOKU FLUIDA KOJI DONOSE DODATNE PERFORMANSE....

tako je o tome pricam...ako se na primjeru sa ihijem stavi vec wg s time mislim na velicinu vrata ne na mebranu i federe i spanaja...ihi ce moci raditi na tom motoru i raditi cijeli raspon okretaja ...iz vise primjera na qmu se na istom motoru vidjelo da taj turbo ima dovoljnu kompresorsku mapu ali sa svojom velicinom turbinskog dijela znaci i krilcima i wgom nije dovoljan za disanje motora preko 5500rpma- jednostavno motor stane nevoziv je...naravno da je bitno za sta je auto...ja sam govorio za slalom..ne sr...znaci turbo rupa nece postojati a turbina ce drzati svojih 150ks i do 7000rpm-a a ne 5000...

more booost
dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #10 on: May 25, 2007, 04:21:32 PM »

2 Alfa: u tvojem primjeru se i nece primjetiti je lvec imas dovoljno velik turbinski dio da motor moze izgurati tu masu zraka van...osim ako se nestavi veci wg mislim na rupu na vrata u odnosu na stari...

izmjeri snagu sad i kasnije na istom tlaku i setupu motora...

more booost
dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #11 on: May 25, 2007, 04:34:53 PM »

[td...
Cesto se koriste Gt30R sa internim WG-om na autima sa preko 500ks(recimo na 2.0 16 v motorima) tako da govorit da preko 200,300,400,500ks,itd mora ic ext. WG nema smisla.

o tome i govorim nije bitna snaga..naravno da ako je veliki turbo na 2.0 16v motoru i ako ima veliki turbinski dio. nema potrebe za ex wg...bitna je njegova velicina bio in ili ex...turbinski dio sto je za mene i krilca i vrata znaci ne samo wg nego njegov ukupnu protok da ce taj motor moci propustiti ti 500 600 700itd konja naravno ovisno o turbu...bitan  je izbor turba i zeljena snaga  za koju namjenu i sl...kao sto sam gore i napisao...a pikove pustimo na stranu...govorimo o fluidnosti...

ako se na istom motoru uzme hibrid sa malim turbinskim dijelom a velikim kompresorskim za istu snagu...a da taj motor nema veliku rupu mozda nece moci kroz njega u vecim obrtajima propustiti ili kako Zeljko kaze praznjenje cilindara za te snage pa ce se u tom slucaju staviti veci wg... mada je u ovm primjeru  bolji veci ex wg kod take kombinacije nego isti in wg...da se smanje temperature na samom turbinskom dijelu koji trpi jako puno kod takvih exstrema...isto tako stavljanjem ex wg kod nekih se trubinkim kucistima koje imace imaju zajedno wg i krilca u cijevi sprjecava sudaranje plinova koji izlaze na wg i preko krilca pa se i s time sprjecavaju pikovi jel plinovi koi idu preko krilca nece gusiti plinove propustene na wg-u te ubrzati njegovu funciju...s time se i povecava fluidnost samog turbinskog dijela...sprjecava se sudaranje i turbulencije nastale time

pa zbog toga se i inace kod turbina koje imaju odvojen wg i krilca wg cijev odvaja daleko od izlaza sa krilca odnosno cijevi...

mislim da se govori o istim stvarima samo niko nikoga detaljno necita...

more booost
kutija
Global Moderator
Tuner

« Reply #12 on: May 25, 2007, 10:10:02 PM »

Ne pricamo ovdje koje je rjesenje bolje jel je to jasno nego da ext. wg nije nuzan uvijek,ovisi sta se hoce...

Ajmo uzet veliki kompresorski dio i mali turbinski na turbu sa int.wg-om....
Velika vjerovatnost da se ce desavat boost creep i to se rijesi npr. ext.wg-om,ali ako nam ja na tom turbu bitna samo max. snaga onda nas je briga za taj boost creep i moze doc samo do problema da wg nemozes drzat neki zeljeni boost zbog preslabe opruge i to se rijesi stavljanjem wg sa jacom oprugom.Ovaj problem bi isto desavao da imamo ext.wg sa slabijom oprugom opet bi morali stavljat ext. wg sa jacom oprugom...i max. snaga bi u oba slucaja bila ista i sa jednim i sa drugim pod uvjetom da je napravljen dobar downpipe sa turba kod int. wg bilo to sa divorced downpipe ili sa dobrim open neck downpipeom....
evo slika int. wg koji u i ovom slucaju nikakav dobitak sa ext. wg se nece imat ako se cilja na max. snagu
u biti je ovaj int. wg ovdje kao jedan manji ext.wg...

Peugeot 405 T16
dr.Maljak
Global Moderator
BARBA

« Reply #13 on: May 26, 2007, 06:55:53 AM »

kutija sve sto govoris je tocno...ali govoris o drzanju tlaka...objasni u kojem slucaju se stavlja ex a kojem ostaje in...jel negovorimo samo o max snagama...ex wg nije napravljen samo da bi jace drzao tlak...ako je...onda to nikom netreba jel imam federa ko salate...koja je tocno njegova namijena...

nisam ni rekao da se prica sta je bolje rijesenje...vec se pita  kad se stavlja ex a kad in...sve u svemu nije bitno koji je za mene je bitna njegova velicina...

ma i ex:pivo: i in::su dobri ako se kvalitetno koriste hehhehehee

more booost
ALFALUDjAK
Guest
« Reply #14 on: May 26, 2007, 10:34:37 AM »

znachi zato se frendu kad stisne nitro boost povecha za 0,4 bara?

ima 2.0 8v fiat sa serijala T3
Pages: [1] 2   Go Up
  Send this topic  |  Print  

Jump to: